Contact form

Contact Form (Conditions: Gas, electricity, phone)

Contactdata/ General interest (Contact-Flap)
Érdeklődési kör
Product-Section (Contact-Flap)
Submit (Contact-Flap)
captcha

Tevékenységeink

Termelés

A technológia és az erőművi berendezések bemutatása

A Csepel II. Erőmű üzembe helyezése óta folyamatosan kiemelkedő rendelkezésre állási mutatókkal végzi tevékenységeit, azaz termel villamos- és hőenergiát. A technológia kiválasztásakor a megbízhatóság volt a legfőbb szempont.

Az erőmű beépített villamos teljesítőképessége a 2008-ban a gázturbinákon elvégzett teljesítménynövelő és hatásfokjavító átalakításoknak köszönhetően több mint 3%-kal, 400 MWe fölé emelkedett. Az erőmű kapcsolt hőtermelő kapacitása 134 MWth. Az ellátás biztonsága érdekében további tartalék forróvíz-kazánokat építettek be (76 MWth), melyek a Csepel I. Erőmű felújított kazánjaival (116 MWth) együtt garantálják a forróvíz-fogyasztók folyamatos ellátását bármely igényszint esetén.

A Csepel II. Erőmű fontos szerepet tölt be az országos villamosenergia-ellátásában, valamint egyes budapesti kerületek távhőszolgáltatásában. Az erőmű éves villamosenergia-termelése megfelel mintegy 350 000 család éves energiaigényének, de ami ennél is fontosabb, az erőmű rugalmas működése jelentős mértékben járul hozzá a magyar villamosenergia-rendszer megbízható működéséhez. Az erőmű Csepel és Pesterzsébet távhőellátását is kiszolgálja, biztosítva a távfűtést 20 000 lakásban.

Megbízható üzemvitel

A villamosenergia-termelést az MVM/MAVIR pontos menetrendje határozza meg. Az erőmű rendelkezik távszabályozási funkcióval is: a MAVIR számítógépe az erőmű terhelési alapjelét közvetlenül az erőmű blokkszabályzójának küldi, növelve ezáltal az üzemirányitás rugalmasságát. A Csepel II. Erőmű egyéb műszaki jellemzőit tekintve is megfelel a kor követelményeinek, így képes primer és szekunder tartaléktartásra, a meddő teljesítmény vagy feszültség szabályozási üzemmódjára, valamint az ún. „sziget” üzemmód tartására az országos villamosenergia-hálózat esetleges rendszerszintű üzemzavara esetén.

A Csepel II. Erőmű 2000 novemberében kezdte meg kereskedelmi üzemét, és megbízható működését az a tény is alátámasztja, hogy a villamos rendelkezésre állási mutatók minden évben az elvárt értékek fölött teljesültek. 2014-ben az erőmű rendelkezésre állása 99,7 % volt, ami jelentős teljesítmény. A rendelkezésre állás mellett az erőmű kihasználtsága is rendkívül magas volt, hiszen a napi villamosenergia-fejlesztési rekord kétszer is megdőlt 2011-ben.

A forróvíz-termelés és -ellátás megszakítás nélküli, folyamatos volt az elmúlt nyolc évben. Az új erőmű beüzemelését követően, a FŐTÁV Rt.-vel együttműködésben az ellátást korlátozó rendszeres nyári forróvíz-karbantartási leállásokat is megszüntettük, tovább javítva ezzel a szolgáltatás színvonalát.