Contact form

Contact Form (Conditions: Gas, electricity, phone)

Contactdata/ General interest (Contact-Flap)
Érdeklődési kör
Product-Section (Contact-Flap)
Submit (Contact-Flap)
captcha

Múltunk

A csepeli gyártelepet 1892-ben alapították, és már az első világháború idején, főként a hadiipar igényei miatt közel 20 ezren dolgoztak az ipartelepen.

Az egykori tulajdonosok kezdettől fogva önálló energiaellátásra törekedtek, ezért saját erőtelepet hoztak létre, melynek későbbi fejlődése szorosan összekapcsolódott a gyártelepével.

A folyamatos megújulás a régi erőmű 1995. évi privatizációjával új lendületet kapott, megteremtve a lehetőségét egy világszínvonalú, környezetbarát technológiát alkalmazó új kombinált ciklusú erőmű megépítésének.

Az Atel AG 1996-ban kötötte meg első villamosenergia szállításra vonatkozó szerződését a Magyar Villamos Művek Zrt-vel (MVM). A Magyarország villamosenergia piacába vetett bizalom és az országban rejlő gazdasági lehetőségek révén a társaság azóta a piac meghatározó szereplőjévé, és az egyik legnagyobb, külföldi tulajdonú energiakereskedelemmel foglalkozó társaságává fejlődött.

A magyarországi piaci iránti hosszú távú elkötelezettségének jeleként, az Atel 2002-ben megvásárolta a Csepeli Vállalatcsoportot, ezáltal Magyarország egyik legjelentősebb külföldi befektetőjévé vált. A 2000-ben megépült Csepel II Erőművet az ország első, magántőkéből megvalósuló villamosenergia-termelő létesítményeként tartják számon.

Az Atel Energia Kft.-t az Atel Csoport leányvállalataként 2002 szeptemberében hozták létre azzal a kettős céllal, hogy a társaság egyrészt közvetlen jelenlétet biztosítson az akkoriban megnyíló magyarországi energiapiacon , másrészt  a közép-kelet-európai villamosenergia kereskedelem központjaként szolgáljon.

2003 tavaszán az Atel Energia Kft. megszerezte a villamosenergia-kereskedelemre vonatkozó működési engedélyt. Ez fontos mérföldkőnek számított, hiszen ily módon a társaság közvetlenül kiaknázhatta a részleges piacliberalizációból adódó lehetőségeket, illetve az elsők között vehetett részt a villamosenergia piacon meghirdetett nyilvános határkeresztező és kapacitás-lekötési aukciókon. Az Atel által képviselt nemzetközi portfólió megerősítette a magyarországi árampiac likviditását, és jelentősen hozzájárult a magyarországi liberalizált villamosenergia piac kialakulásához.

A villamosenergia-kereskedelmi tevékenységgel párhuzamosan - már a 2008. január elsejére tervezett teljes villamosenergia piac liberalizációt megelőzően - az Atel jelentősen növelte magyarországi leányvállalatának értékesítési tevékenységét a hazai piacon.  Az infrastruktúrális fejlesztéseknek és a szervezeti átalakításoknak köszönhetően minden előfeltételt megteremtett ahhoz, hogy a társaság egyénre szabott termékekkel álljon az ipari és a szolgáltatási ágazatban működő végfelhasználók rendelkezésére.

2009 elején került sor az olteni székhelyű Atel és a dél-nyugat svájci EOS energiaipari társaságok összeolvadására. Így jött létre az ALPIQ, Svájc új, élvonalbeli energiaipari nagyvállalata. 2009. augusztusában az Alpiq Csoport létre hozta az Alpiq Energy SE európai részvénytársaságot az Atel Energy AG közép- és kelet-európai régió EU tagállamaiban működő társaságaiból és leányvállalataiból. Az Alpiq Energia Magyarország Kft. először – 2010. január 1-én – a nagykereskedelmi tevékenységét adta át az európai részvénytársaságnak. 2010. november 30. volt az újabb mérdföldkő az Alpiq magyarországi jelenlétében. Ekkor került sor az Alpiq Energia Magyarország beolvadására az Alpiq Energy SE-be. A folyamat eredményeképpen a vállalat összes joga és kötelezettsége automatikusan átszállt jogutódjára az Alpiq Energy SE-re, amely 2010. december 1-jétől magyarországi fióktelepe útján végzi a végfelhasználói értékesítést hazánkban.

2012-ben került sor a saját fejlesztésű Erőművi Szabályozó Központunk (APPC) létrehozására.