Contact form

Contact Form (Conditions: Gas, electricity, phone)

Contactdata/ General interest (Contact-Flap)
Érdeklődési kör
Product-Section (Contact-Flap)
Submit (Contact-Flap)
captcha

BME Gépészmérnöki kar hallgatóinak látogatása a Csepel II erőműben

A Csepel II Erőmű évek óta fogad műszaki területen tanuló diákokat/hallgatókat gyakorlati oktatás céljából. Az idei évben, november 23-án mesterképzésben résztvevő „Erőművek tervezése és üzeme” tantárgy keretében 11 hallgatót fogadtunk. A látogatás célja az erőmű üzemviteli és karbantartási folyamatainak lényegre törő, koncentrált területének bemutatása, előtérben fontos gyakorlati témákkal.

Programunkat a Csepel II erőműre vonatkozó általános bemutatóval kezdtük, amelyet Varga Csaba, az erőmű igazgatója adott elő. Az erőmű általános bemutatása után a technológiai alrendszerek és azok legfontosabb folyamatai kerültek bemutatásra. Az erőmű piaci szerepéről, valamint a villanykazánról és a hőtárolóról Jakab Péter teljesítményelemző tartott előadást, majd a hallgatók négy csoportra váltak szét.

A négy csoportban az erőmű felépítéséről, üzemeltetési sajátosságairól, az indításokról és terhelésváltoztatásokról is szó esett. Külön csoport foglalkozott a generátorokkal és a hűtési rendszerrel, valamint a karbantartási stratégiával is.

A hallgatók a bemutatott folyamatok mellett kötelesek egyénre szabott résztémára is koncentrálni, amelyből egy A4-es oldal terjedelmű tömör beszámolót írnak és a látogatást követően 3 perces előadást tartanak a tanultakról a következő elméleti egyetemi órán. 

A tárgy oktatója arról tájékozatott bennünket – mi pedig örömmel fogadtuk, hogy az erőműlátogatás során elmondottak teljesen szinkronban voltak a hallgatók elméleti előadásokon elhangzottakkal, de a hallgatókra nagyobb benyomást tett, hogy egy működő erőmű valós folyamataival találkozhattak.

Örülünk a látogatásnak és szeretettel várjuk továbbra is a gépészmérnöki kar hallgatóit!