HU |EN
Az Alpiq: Magyarország
Alpiq Csoport

Mérföldkövek és tények

Az Atel AG 1996-ban kötötte meg első villamosenergia szállításra vonatkozó szerződését a Magyar Villamos Művek Zrt-vel (MVM). A Magyarország villamosenergia piacába vetett bizalom és az országban rejlő gazdasági lehetőségek révén a társaság azóta a piac meghatározó szereplőjévé, és az egyik legnagyobb, külföldi tulajdonú energiakereskedelemmel foglalkozó társaságává fejlődött.

A magyarországi piaci iránti hosszú távú elkötelezettségének jeleként, az Atel 2002-ben megvásárolta a Csepeli Vállalatcsoportot, ezáltal Magyarország egyik legjelentősebb külföldi befektetőjévé vált. A 2000-ben megépült Csepel II Erőművet az ország első, magántőkéből megvalósuló villamosenergia-termelő létesítményeként tartják számon.

Az Atel Energia Kft.-t az Atel Csoport leányvállalataként 2002 szeptemberében hozták létre azzal a kettős céllal, hogy a társaság egyrészt közvetlen jelenlétet biztosítson az akkoriban megnyíló magyarországi energiapiacon , másrészt  a közép-kelet-európai villamosenergia kereskedelem központjaként szolgáljon.

2003 tavaszán az Atel Energia Kft. megszerezte a villamosenergia-kereskedelemre vonatkozó működési engedélyt. Ez fontos mérföldkőnek számított, hiszen ily módon a társaság közvetlenül kiaknázhatta a részleges piacliberalizációból adódó lehetőségeket, illetve az elsők között vehetett részt a villamosenergia piacon meghirdetett nyilvános határkeresztező és kapacitás-lekötési aukciókon. Az Atel által képviselt nemzetközi portfólió megerősítette a magyarországi árampiac likviditását, és jelentősen hozzájárult a magyarországi liberalizált villamosenergia piac kialakulásához.

A villamosenergia-kereskedelmi tevékenységgel párhuzamosan - már a 2008. január elsejére tervezett teljes villamosenergia piac liberalizációt megelőzően - az Atel jelentősen növelte magyarországi leányvállalatának értékesítési tevékenységét a hazai piacon.  Az infrastruktúrális fejlesztéseknek és a szervezeti átalakításoknak köszönhetően minden előfeltételt megteremtett ahhoz, hogy a társaság egyénre szabott termékekkel álljon az ipari és a szolgáltatási ágazatban működő végfelhasználók rendelkezésére.

2009 elején került sor az olteni székhelyű Atel és a dél-nyugat svájci EOS energiaipari társaságok összeolvadására. Így jött létre az ALPIQ, Svájc új, élvonalbeli energiaipari nagyvállalata.
2009. augusztusában az Alpiq Csoport létre hozta az Alpiq Energy SE európai részvénytársaságot az Atel Energy AG közép- és kelet-európai régió EU tagállamaiban működő társaságaiból és leányvállalataiból. Az Alpiq Energia Magyarország Kft. először – 2010. január 1-én – a nagykereskedelmi tevékenységét adta át az európai részvénytársaságnak. 2010. november 30. volt az újabb mérdföldkő az Alpiq magyarországi jelenlétében. Ekkor került sor az Alpiq Energia Magyarország beolvadására az Alpiq Energy SE-be. A folyamat eredményeképpen a vállalat összes joga és kötelezettsége automatikusan átszállt jogutódjára az Alpiq Energy SE-re, amely 2010. december 1-jétől magyarországi fióktelepe útján végzi a végfelhasználói értékesítést hazánkban.


Jelentős mérföldkövek

2011: Alapítói tagság a magyar áramtőzsdén (HUPX)

2010: Az Alpiq Energy SE Magyarországi Fióktelepe veszi át a végfelhasználói értékesítési  tevékenységet

2009: Az Alpiq márkanév megjelenik Magyarországon, az Alpiq Energia Magyarország Kft. lesz az Atel Energia Kereskedő Kft. jogutódja; Az év elején bejegyzésre kerül a prágai székhelyű Alpiq Energy SE európai részvénytársaság; Az év augusztusában bejegyzésre kerül az Alpiq Energy SE Magyarországi; Fióktelepe is, és elkezdi nagykereskedelmi tevékenységét

2008: A magyarvillamosenergia-piac teljes liberalizációja l

2003: Az Atlel Energia Kft. megszerzi a villamosenergia-kereskedői engedélyt; Az Atel első villamosenergia-szállításai feljogosított fogyasztók részére

2002: A Csepel II Erőmű megvásárlása; Az Atel Energia Kereskedő Kft. jogelődjének megalapítása Budapesten

1996: Az Atel-lel kötött első magyarországi energiaellátási szerződések